Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Самаритяни з Маркової

8 лютого в виставковій залі обласної бібліотеки для юнацтва відбулась презентація документальної виставки «Самаритяни з Маркової ». Експозиція відбувається в рамках І Фестивалю польської культури на Хмельниччині "Перлина Поділля". Організатори виставки- управління культури ,національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА, Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці, Хмельницький обласний осередок Спілки поляків України та культурно-освітній центр ім. Ю. Словацького польської громади міста Хмельницького вкотре намагаються достукатись до сердець і розуму людей, насамперед молодих, знайомлячи їх з проявами нечуваної жорстокості щодо цивільного населення та кількістю жертв в період II світової війни.

Поляки є однією з націй, яка відзначена нагородою „Праведники народів світу”. Це нагорода, яку надає Ізраїль для відзначення не євреїв, що ризикували життям, рятуючи життя євреїв від нацистів. Понад 6000 тисяч поляків було відзначено званням „Праведників народів світу”, це майже 25% всіх нагороджених.

Документи та фото (24 планшети), представлені на виставці, присвячені польській родині Ульмів, яка у часи німецької окупації в 1944 році переховувала євреїв. Це і стало трагедією для всієї родини. Гітлерівці вбили всю сім’ю Юзефа, його дружину Вікторію, їхніх шістьох дітей та вісьмох євреїв, яких переховувала сім’я. Це було зроблено на пострах іншим польським сім’ям, але попри це поляки і надалі переховували євреїв.

Віддаючи шану цим людям, Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці вирішило поділитися героїчною історією цієї родини з українською спільнотою.

На відкриття виставки завітали: Войцех Мрозовскі -консул Республіки Польша Генерального консульства Республіки Польша у м. Вінниця, Даріуш Маркевич --представник відділу розвитку освіти польської за кордоном Міністерства освіти республіки Польша, директор общинного центру "Тхія" Вячеслав Нагнибіда .

На презентації звучали музичні твори польських та єврейських авторів, спогади про трагічні події 1933 – 1945 років. Також усі присутні вшанували усіх загиблих хвилиною мовчання.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона