Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 


Несе Франко нащадкам хліб щоденний

Згідно указу Президента України 2016 рік оголошено роком Івана Франка.

Іван Франко - автор більше шести тисяч творів різних жанрів, поет, прозаїк, драматург, літературознавець, мовознавець, фольклорист, економіст, політолог - це далеко не повний перелік усього, чого торкнулася його натруджена рука. За обсягом знань, багатством лексичного запасу він був енциклопедією, а за працьовитістю, результативністю та глибиною мислення його величають титаном думки і праці. Усього за життя Франка окремими книгами з'явилося понад 220 видань у т. ч. більш ніж 60 збірок його оригінальних і перекладних творів різних жанрів. Лише частина спадщини великого українського письменника опублікована в 50 томах, що є лише половиною творчого доробку І. Я. Франка. Але й при цьому вражають незвичайні здобутки: 7 томів оригінальної поезії, 6 - перекладної, 9 томів оригінальної прози, 2 томи драматичних творів. Знав сімнадцять мов, з п‘ятнадцяти перекладав. Якби зібрати всі твори, перекладені Франком, можна було б укласти багатотомну антологію світової поезії. За обсягом перекладених творів з різних літератур Іван Франко не має собі рівного у світовій літературі.

А ще нащадки називають І.Я.Франка Великим Каменярем, який своїм полум‘яним словом ламав скелю неправди і гніту. Франковими словами “Вогонь в одежі слова” можна назвати його творчість:

Лиш діло робіть! Не по ваших словах

Колись вас судитимуть люди.

З нагоди 160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті поета у сквері ім. І.Франка 19 травня відбулася літературно-мистецька академія, організована Хмельницькою обласною бібліотекою для юнацтва.

На захід було запрошено письменника, публіциста, журналіста, члена Національної спілки письменників України, лауреата премії імені Дмитра Прилюка за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики Петра Івановича Маліша. Земляк Івана Франка, Петро Маліш, знайомив присутніх старшокласників ліцею №17, ЗОШ №6, пересічних хмельничан-учасників академії, з унікальними фактами життєвого і творчого шляху українського генія. А ще біля пам‘ятника поета звучали поезії, які читали ліцеїсти та українські народні пісні у виконанні капели бандуристів “Елегія” Хмельницького музичного училища імені В.Заремби.

Увазі присутніх була представлена інстальована книжково-ілюстративна виставка “Іван Франко - дух, наука, думка, воля” з фондів бібліотеки.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона