Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 2
НайгіршеНайкраще 


“Музика — радість і біль мій”

У відділі мистецтв обласної бібліотеки для юнацтва за участі студентів та викладачів Хмельницького музичного училища ім.В.Заремби відбувся концерт-присвята українському композиторові, заслуженому діячеві мистецтв УРСР, лауреату Державної преміїї СРСР, майстрові оркестрування Вадиму Гомоляці “Музика — радість і біль мій”.

Розповідь про цю незвичайну людину зацікавила читацьку аудиторію — учнів колегіуму №16. У музикознавчому слові викладач Тетяна Бєляєва змалювала постать людини з надзвичайно цікавою і суворою біографією. Торкнулась сторінок його солдатських шляхів, фронтових звитяг, нагород, проаналізувала його перший великий твір — дипломну роботу — симфонічну поему «Лист з фронту», в якій музикант показав образ воїна у найсвітліші хвилини його воєнних буднів.

У композиторській долі Вадима Гомоляки вирішальну роль відіграла його участь у фольклорно-етнографічній експедиції від Ужгорода до Вижниці. Надзвичайно колоритна народна музика західних українців прийняла митця у свої обійми, його творчість отримала справжній всенародний розголос, стала зрозумілою і потрібною сучасникам.

Через звуки його цікавих композицій, осяяних мелодикою Карпат та центральної України - “Ноктюрн”, “Скерцо”, “Елегія”, які прозвучали у виконанні студентів відділу оркестрових струнно-смичкових інструментів музичного училища Анни Домбровської, Марії Маковій, Агнеси Власюк, слухачі пройнялись всією величчю української теми.

Творчість композитора відзначається різноманітністю: балети, музичні комедії, симфонічна музика, музика до театральних вистав, кінофільмів, оркестрові та інструментальні твори, хори, романси. Запропоновані до відеоперегляду фрагменти стрічок “За двома зайцями”, “Анничка”, “Олекса Довбуш”, “Ні пуху, ні пера” розкрили митця як автора кіномузики.

Музикознавець та молоді музиканти допомогли юному слухачеві збагнути феномен творчої постаті Вадима Борисовича Гомоляки, який заслуговує на вшанування та популяризацію його художнього спадку.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона