Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 


Україна в творчості Юліуша Словацького
літературна година

Юліуш Словацький у світовому літературознавстві вважається одним із найвизначніших представників слов’янських літератур. Цей поет і драматург – поруч із Адамом Міцкевичем – є засновником польського романтизму, його творчість мала величезний вплив на розвиток літератури Польщі. Вихований у польському інтелектуальному середовищі, де читали і розмовляли кількома європейськими мовами, але народжений в Україні, в Кременці, Юліуш Словацький від наймолодших літ був начебто зрослий своєю всуціль польською душею з українським краєвидом, з блакиттю і золотом подільської далечі, з квітами, що росли під вікнами та попід тинами тамтешніх осель. Світ, що його Словацький пізнав ще дитиною, був силою факту українським світом. Поет сприйняв його як частину багатющого духовного простору України.

Помітне місце у творчості письменника посідала українська проблематика. Словацький у своїх творах давав зрозуміти, що має дві батьківщини – Україну і Польщу. Він намагався осмислити непрості стосунки українців та поляків. І в цьому осмисленні випередив свій час. Можливо, якби прислухалися до голосу поета, польський та український народи могли б уникнути непотрібних непорозумінь. Юліушу Словацькому належить низка творів, у яких він звертається до української проблематики. Це не лише «малоформатні» вірші, в яких поет згадує про свою «малу батьківщину» – Кременець і Південну Волинь, а й поеми «Змій», «Вацлав», «Беньовський», драма «Срібний сон Саломеї», трагедія «Мазепа». «Український патріотизм Словацького, – зазначає Дмитро Павличко, – може бути справедливо порівнюваний хіба що з патріотизмом Шевченка. Йдеться тут не стільки про схожість образів, метафор на тему воскресіння народного духу, а насамперед про релігійне, нездоланне переконання обох поетів у тому, що невмирущість нації походить із її страждань і непокори» .

23 лютого 2016 року творчість Юліуша Словацького разом з учнями 9 класу НВО №5 дослідили фахівці відділу абонементу в рамках проекту читацького розвитку «Світові літературні шедеври». Присутні відкрили для себе життя і творчість видатного польського письменника,познайомились з його книгами та матеріалами про нього, що є в фондах обласної бібліотеки для юнацтва. Організована книжкова виставка продемонструвала видання книг Юліуша Словацького, що датовані 1952,1960,1969 роками.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона