Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 


«Вірю в пам'ять і серце людське»
Вечір поезії до 80- річчя з дня народження українського поета Б.Олійника

22 жовтня, поет, перекладач, дійсний член НАНУ, голова Українського фонду культури, лауреат Національної премії України ім.Т.Г.Шевченка, Герой України Борис Олійник святкує 80-річчя.

Борис Олійник – автор понад 40 книг, віршів, есе, статей, які друкувалися в Україні, в усіх республіках колишнього СРСР, перекладались російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами. Лауреат всеюгославської премії «Лицарське перо». Колись він сформулював своє життєве і мистецьке кредо: «Писати, як живеш, а жити, як пишеш». Активною громадською позицією Борис Олійник довів, що поет відповідає за все, що було до нього, що відбулося за його життя і що буде після нього. У книгах письменника розкривається індивідуальний, глибоко одухотворений світ нашого сучасника, який у складних протиріччях буденності настійно відшукує джерела людськості і суспільного поступу. Поета не приваблює надмірна монументальність і помпезність, він залишається у колі звичайних людських подій і фактів, таких моральних цінностей, як Батьківщина, Мати, Земля, Хліб..., він глибоко переживає плинність і минущість людського віку, осмислює іноді болючі в своїй основі зв’язки між поколіннями. Визначні риси творчості Б.Олійника – громадський неспокій, патріотизм, турбота про долю рідного народу – про його “хліб і пісню”. «Я тим уже пишаюся, що українець зроду», - класика, яка також належить перу і діям цієї багатогранної особистості. Поезія – його перше кохання, журналістика – друге.І все ж багатомільйонну любов українців у всіх світах Борис Ілліч заслужив саме за свою поезію. Коли читаєш його «Парубоцьку баладу», «Стару пісню на новий мотив», «Ринг», «До проблеми: революція і митець», «А зрадник завше продає когось», відчуваєш почерк віртуоза слова найвищого ґатунку. А ще у його творчому доробку – понад півсотні пісень у співавторстві з найвідомішими композиторами країни. Й досі вони звучать звідусіль як пісенна класика – зразок найвишуканішого і наймелодійнішого слова.

До 80 річчя з дня народження Бориса Ілліча Олійника працівники відділу абонементу обласної бібліотеки для юнацтва разом з старшокласниками ліцею №17 провели ювілейний вечір поезії. В святковій атмосфері звучали вірші, пісні на слова Бориса Олійника. Його поетичні твори декламували бібліотекарі і учні ліцею. Цікаві факти біографії поета, уривки з документальних фільмів про нього, книжкова виставка додали заходу інформативності та сприяли глибшому зацікавленню юних читачів творчістю видатного сучасника.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона