Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Андрей Шептицький – Мойсей українського народу

29 липня 2015 року в бібліотеці проведено презентацію книжкової виставки «Андрей Шептицький – Мойсей українського народу», присвячену 150 -річчю з дня народження митрополита.

До уваги користувачів представлені книжкові видання, присвячені різним періодам життя Андрея Шептицького – восьмого очільника Української греко-католицької церкви. Особливої уваги заслуговують його праці «Правдива віра» та «Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері», які розкривають глибокий духовний світ митрополита, його пристрасний патріотизм, природну велич та скромну святість.

Живі яскраві наукові праці українських істориків М. Слабошпицького «Із золотого запасу нації», Л. Соколової «Праведник світу», Я. Дашкевича «Постаті» розповідають про знакову особистість митрополита, мецената та просвітителя, духовного провідника та визначного громадянина, який за час свого служіння розбудував греко-католицьку церкву в Україні і за кордоном. Митрополит підтримував діяльність українських культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар». У скрутні для нації часи митрополит Шептицький завжди звертався до співгромадян , представників влади, церковного керівництва із закликами прислухатися до голосу сумління. Він захищав права українців в часи пацифікації, з приводу штучного голоду в радянський Україні.

А в роки Другої Світової війни в владика Андрей закликав не вбивати євреїв і не залучати до цього українців. Зі згоди Шептицького чимало євреїв переховувалися у греко-католицьких монастирях, навіть у митрополичій резиденції. Тільки мужня людина могла зважитись на такий крок, адже ціна солідарності тоді була надто високою – життя як урятованих так і рятівників. Він був вірний християнській заповіді : « Не убий».

Завдяки піклуванню Шептицького зібрано велику кількість старожитностей, серед яких одна з найбільших у Європі колекція ікон.

Шептицький надавав стипендії молодим українським митцям для здобуття художньої освіти у кращих навчальних закладах Європи.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона