Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

Володимир Винниченко «Бо я – українець»

23 липня працівниками відділів періодики та читального залу проведено відеорозповідь, присвячену 135-й річниці від дня народження Володимира Винниченка - письменника, громадського діяча, художника.

Володимир Кирилович Винниченко – знакова постать у літературі та в історії українського національно-державного відродження. Він не тільки мистецьки зобразив свою добу, але й був її активним творцем. Із думкою про возвеличення нашої нації, піднесення України на рівень європейських держав, працював Винниченко на літературній ниві та боровся за державну незалежність.

Відеорозповідь представила багатогранну і багатожанрову творчість цього майстра слова, яка вплинула на формування цілого покоління письменників - М. Хвильового, Г. Косинку, В. Підмогильного, М. Куліша. Т. Осьмачка писав: " … ми зараз питаємо, хто ж тоді є письменником нашої України? І відповідаємо — знову-таки Винниченко. Він найбільший між усіма нашими прозаїками і найбільший письменник гайдамацьких нащадків...".

Під час заходу демонструвались відеофільми «Момент» (екранізація за оповіданнями В.Винниченка, режисер О.Тесленко) та «Володимир Винниченко» (режисер Т.Золоєв ) про життєвий шлях Винниченка, долю його творчої спадщини, вшанування його пам’яті в сучасній Україні.

Читачі дізналися, що В.Винниченко був автором першого українського фантастичного роману «Сонячна машина», з посвятою « Присвячую моїй сонячній Україні». Також прозвучали уривки з творів: „Базар”, «Між двох сил», „Співочі товариства”.

Відкриттям для читачів стали маловідомі сторінки біографії письменника періоду еміграції, а також його «соціопсихотерапевтичний» трактат «Конкордизм», який став вершиною творчості Володимира Винниченка - мислителя.

З малярським доробком Винниченка познайомив мистецький альбом «Володимир Винниченко - художник», в якому автор – типовий репрезентант імпресіоністської школи, постає перед глядачами в жанрових окресленнях портрету, краєвиду, натюрморту, визнаних художниками світового рівня Пабло Пікассо, Анрі Сіньяком , Фернаном Леже.

До уваги читачів бібліотеки була представлена книжкова виставка-портрет «Талант бурхливої пори».

Винниченко своєю творчістю повертається до прихильників його таланту, це повернення необхідне, бо без його художньої спадщини немислиме духовне життя України.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона