Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

Михайло Вербицький та історія створення національного гімну України

У залі мистецтв обласної бібліотеки для юнацтва відбувся урок державності “Михайло Вербицький та історія створення національного гімну України”, присвячений 200-річчю від дня народження відомого українського композитора, автора церковних творів, музики до театральних вистав, хорів, солоспівів, інструментальних і симфонічних жанрів, а також автора музики гімну України «Ще не вмерла Україна», священика та громадського діяча М. Вербицького та 150-й річниці першого публічного виконання національного гімну.

Символічно, що захід відбувся 10 березня, адже саме в цей день 1865 року потужно і вільно пісня - гімн «Ще не вмерла Україна» прозвучала, як заключний номер першого на західноукраїнських землях шевченківського концерту, влаштованого в Перемишлі на роковини смерті Кобзаря.

Студенти IV курсу відділу теорії музики Хмельницького музичного училища ім.В.Заремби Оксана Мельничук, Людмила Пономар, Олена Грех - ведучі заходу, змістовно розкрили великі постаті творців гімну - Михайла Вербицького та Павла Чубинського, підресливши, що особливо знаковим було авторство пісні, адже її створили наддніпрянець і галичанин, що знаменувало соборність українських земель. Студенти розкрили музичну творчість Михайла Вербицького — яскравого представника національної композиторської школи, в контексті своєї і нинішньої епох, познайомили присутніх з тернистим шляхом славня та історією виникнення сучасного варіанту гімну України. Оповідачі оперували цікавими історичними фактами, з яких слухачі дізнались, що перша музична символіка нашого народу сягає часів Київської Русі, а своєрідним гімном виступав і "Заповіт" Шевченка, і "Вічний революціонер" Франка, і "Боже, великий, єдиний, нам Україну храни" О.Кониського. Однак, їм не випала така велична і трагічна доля, як гімну "Ще не вмерла Україна". За більшовицького режиму пісня-гімн була оголошена буржуазно-націоналістичною, заборонялася, жорстоко переслідувалася. За її виконання можна було дорого поплатитися. Головною причиною заборони був текст, який не давав забути українцям, що вони українці, що не вмерла Україна, що ми козацького роду. Через 140 років після написання, 6 березня 2003 року, Верховна Рада України прийняла Закон «Про Державний Гімн України» і затвердила гімн на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплету з приспівом пісні Павла Чубинського. Спрямована в майбутнє, головна пісня українського народу утверджує його волю в боротьбі за незалежність. Завдяки своєму визвольному пафосові, пісня пустила глибоке коріння в національну свідомість українців обох частин держави — Заходу і Сходу. Додали цікавих штрихів до історії українського національного гімну та її авторів відеосюжети та книжкова виставка, які збагатили тематику заходу. Завершився захід спільним виконанням гімну студентами музичного училища та Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона