Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

Він був голосом своєї доби.

20 лютого виповнюється 110 років з дня народження українського письменника Уласа Самчука. Він є літописцем свого часу і свого народу. Про це свідчить його вагома і багатожанрова творчість. Сам письменник твердив, що йому доля судила «бачити, чути і пережити більше, ніж можна було сподіватися протягом життя однієї людини». Це велике щастя не тільки його, але й усієї нашої літератури. Бо все те бурхливе, героїчне і трагічне, з перемогами і поразками життя народу нашого знайшло своє зображення в багатьох його творах. У найвидатнішому творі Самчука — трилогії «Волинь» (1932–1937) виведений збірний образ української молодої людини кінця 1920-х — початку 1930-х pp., що прагне знайти місце України у світі й шляхи її національно-культурного й державного становлення. Ідейним продовженням «Волині» є повість «Кулак» (1932). У романі «Марія» (1934) відтворена голодова трагедія українського народу на центральних і східноукраїнських землях 1932–1933рр., у романі «Гори говорять» (1934) — боротьба гуцулів з угорцями на Закарпатті. У повоєнний період творчості Самчука сюжетним продовженням «Волині» є його роман-хроніка «Юність Василя Шеремети» ( 1946-47).У 1947 закінчив драму «Шумлять жорна». У незакінченій трилогії «Ост»: «Морозів хутір» (1948) і «Темнота» (1957), зображена українська людина та її роль у незвичайних і трагічних умовах міжвоєнної й сучасної підрадянськоїї дійсності. Темами останніх книг Самчука є боротьба УПА на Волині (роман «Чого не гоїть вогонь», 1959) і життя українських емігрантів у Канаді («На твердій землі», 1967). Переживанням Другої світової війни присвячені спогади «П'ять по дванадцятій» (1954) і «На білому коні» (1956). Ідея батьківщини і рідного народу виповнювала вщерть його духовне єство, зміцнювала й утверджувала в чужому світі його письменницький талант.

Про життя та творчість відомого письменника дізналися студенти Хмельницького базового медичного коледжу під час репортажу з книжкової полиці, який для них організували працівники відділу абонементу обласної бібліотеки для юнацтва.

А в відділі абонементу діє книжкова виставка «Він був голосом своєї доби», на якій представлені всі перераховані вище твори Уласа Самчука. Тож чекаємо на зацікавлених читачів!

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона