Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

Пам’ятай про Крути!

29 січня 1918 року відбулась героїчна і трагічна подія в українській історії - бій під Крутами, який набув для українського народу символічного значення, став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. Кілька сотень юнаків, ентузіастів української національної ідеї протистояли багатотисячному війську Муравйова. Більшість з них загинули в нерівному бою. «Крути: символ наших визвольних змагань", - ці слова Олени Теліги про героїку і трагедію Крут - найадекватніше означення національно-історичної ваги подвигу крутянців.

Цей бій став відліком нового духовного злету нації, національним символом для наступних поколінь борців за свободу і незалежність України. Герої Крут захищали незалежність молодої Української держави, яку потім розбудовували, а тепер захищають на сході країни наші сучасники - воїни Збройних Сил України, Національної гвардії та добровольчих загонів.

Щорічно, вшановуючи пам'ять Героїв Крут, працівники обласної бібліотеки для юнацтва проводять заходи, присвячені цьому трагічному і героїчному періоду нашої історії. Уроки патріотизму, історичні години, уроки пам’яті, відеоподорожі презентують юним читачам події Української революції 1917 -1921 років. Акцентуючи увагу на бою під Крутами, бібліотекарі згадують доблесть молодих людей, які мріяли про соборну Україну десятки років тому і не тільки мріяли, а й боролися за сильну державу. Хіба це не приклад виявлення патріотичних почуттів і непохитної віри у краще майбутнє для сучасної молоді?

28 січня 2015 року в бібліотеці відбулась історична відеоподорож «Памятай про Крути!». Студенти Державного навчального закладу «Хмельницький центр професійно-технічної освіти торгівлі та харчових технологій» відкрили для себе багато нового про обставини цієї битви, долю її учасників із розповіді працівників бібліотеки та документальних відеофільмів, один з яких- «Бій під Крутами: шлях у вічність», створений документалістами Чернігівщини. У відеофільмі представлені унікальні архівні документи, фотознімки, звучать спогади крутянців, яким пощастило вижити. Відеоподорож меморіальним комплексом «Пам’яті Героїв Крут», який створений на місці бою, перенесла читачів бібліотеки у той холодний січневий день 1918 року, подумки наблизила до подій тієї історичної дати.

Сучасне покоління має пам'ятати не лише імена цих героїв, але й шанувати українську історію. Дорогоцінними є всі краплини знань про крутянців, які своєю кров'ю змили в душах співвітчизників залишки рабства.

Книжкова виставка з фонду бібліотеки представила видання про цей історичний бій.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона