Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 4
НайгіршеНайкраще 

«Я хочу правді бути вічним другом».
Книжкова виставка до 80-річчя Василя Симоненка.

Книжкова виставка презентує життя та творчість Василя Симоненка-митця, який сколихнув суспільну думку України кінця 50-х – початку 60-х років ХХ ст. Унікальний світогляд та безкомпромісна любов до Батьківщини молодого чоловіка знайшли своє відображення у багатьох його життєствердних та мудрих творах.

Народився Василь Симоненко на Шевченковій землі. Український патріотизм йому передав його дід, а ще любов до науки, літератури, народної творчості. Василь і сам міг бути другим Тарасом Шевченком, але доля розпорядилася інакше- йому вкоротили життя україноненавистники. Василь був патріотом, який гостро критикував антиукраїнську диктатуру. За це бандити жорстоко його побили…

Як спрагла земля вбирає в себе цілющу вологу дощу, так народ взяв у свою національну свідомість його чисту, правдиву поезію. За життя поета вийшла друком лише одна його збірка –"Тиша і грім" (1962). Непростий шлях долали наступні книжки письменника – збірка новел “Вино з троянд”, "Поезії", "Лебеді материнства",твори для дітей.

Симоненко прожив усього 28 років. Але й за цей короткий час встиг створити і передати нам літературну спадщину, яка збагатила як українську, так і світову літературу. І нині вона нам допомагає боротися проти зрадників і ворогів:

Народ мій є! Народ мій завжди буде!

Ніхто не перекреслить мій народ!

Пощезнуть всі перевертні й приблуди,

І орди завойовників-заброд!

Ви, байстрюки катів осатанілих,

Не забувайте, виродки, ніде:

Народ мій є! В його гарячих жилах

Козацька кров пульсує і гуде!

Запрошуємо познайомитись з творчою спадщиною талановитого українського поета. Десятки віршів, казок, новел, об’єднаних у збірки, лишилися навічно золотими розписами на ниві української духовності. Твори Василя Симоненка дістали всенародне визнання. Його поезія розлилася піснею по українській землі. Мірою краси для поета стала міра життєвої правди і пробудженої совісті. Сьогодні його твори побачили світ, їх читають, на них виховуються покоління громадян України.

В 1988 році засновано Всеукраїнську премію імені Василя Симоненка, яка присуджується за кращу поетичну книгу молодих авторів. 1995 року поет був удостоєний Національної премії України імені Т.Шевченка (посмертно) за збірки поезій та прози "Лебеді материнства", "У твоєму імені живу", "Народ мій завжди буде".

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона