Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 2
НайгіршеНайкраще 


Рай розвився, Син Божий народився

25 грудня, напередодні новорічних та різдвяних свят, в Хмельницькій обласній бібліотеці для юнацтва спільно з Хмельницьким державним центром естетичного виховання учнівської молоді відкрито традиційну виставку вертепів та витинанок учнів та викладачів професійно - технічних навчальних закладів області..

Виставка витинанок та вертепів проводиться щорічно з метою відродження та популяризації давніх фольклорних звичаїв, які відображають подільський колорит, виявлення талановитої і обдарованої молоді. З кожним роком художнє пластичне вирішення різдвяних шопок зростає, набуває все більшого змісту їх колір і оздоблення.

Вертепи — головна ознака Різдвяних свят. Адже традиція встановлювати Різдвяні вертепи була започаткована святим Франциском Ассизським. Перший вертеп він встановив з благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії у 1223 р. В Україні перші Різдвяні вертепи з`явилися ще у ХVІ столітті. Особливо поширений Вертеп в Україні був в барокову добу (17-18 століття) і мав численні регіональні варіанти. Слово «вертеп» означає «печера». Згідно зі Священним Писанням, Син Божий – немовля Ісус – народився у печері, де зупинилося на ночівлю Святе Сімейство - Діва Марія і святий Йосип. Вертепні фігурки є ілюстрацією до змісту духовних текстів і символізують Різдво.

Сьогодні в багатьох європейських країнах над створенням вертепів працюють і ентузіасти-одинаки, і цілі колективи. Долучаються до відображення цієї теми в творчості і учні профтехосвіти області.

На різдвяній виставці в бібліотеці представлено 27 вертепів, 26 витинанок, оригінальні декоративні витинанкові композиції.Тут можна побачити вертепи, виготовлені з паперу, кераміки, дерева, текстилю, кори дерева, вовни, соломи, пінопласту і навіть вишитий вертеп. Найбільшу увагу привертають композиції: вертеп-скринька (в техніці вирізування по дереву –авторська робота Анни Бикової з Подільського центру професійно-технічної освіти); вертеп-настільна лампа (розпис по склу колективу Ярмолинецького професійного ліцею); витинанковий об’ємний вертеп Славутського професійного ліцею та витинанка-вертеп того ж закладу; вишитий вертеп Уляни Дужак з Лісоводського професійного аграрного ліцею; вертеп, виготовлений в техніці валяння вовною Хмельницького вищого професійного училища №25; вертеп Балинського вищого професійного училища №36, де використано такі природні матеріали, як гілочки верби, різнотрав’я, конопляні нитки.

Цікавими є витинанка-вертеп «Різдвяне диво» Діани Мартинової та Альони Обложок з Понінківського професійного ліцею; вирізаний з дерева та розписаний фарбами вертеп колективу Хмельницького вищого професійного училища №11; Різдвяний вертеп, видовбаний з цільного куска кори дерева, колективу Нетішинського професійного ліцею.

Вертепи, створені молодими майстрами справді унікальні: тут є і великі за розміром, і найменші, а персонажі, розміщені в них, виконано з найрізноманітніших матеріалів – глини, паперу, вовни, сіна, тканини, ниток, кукурудзяного листя. На відкритті відвідувачів потішив своїм виконанням колядок фольклорний гурт «Ладовиці».

Виставка триватиме впродовж новорічних і різдвяних свят. Наприкінці конкурсна комісія визначить чий вертеп найкрасивіший. Переможець отримає нагороду, всі інші – стимул творити нові вертепи.

Запрошуємо до перегляду усіх хмельничан та гостей міста!

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона