Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Про мову, як основу української культури

12 листопада в обласній бібліотеці відбулись консультації з громадськістю у форматі круглого столу « Про мову, як основу української культури».

Ініціатор - Трунова Ірина Миколаївна, начальник управління культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації. Модератор:Граділь Валентина Володимирівна, заступник начальника-начальник відділу управління культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації. Мета круглого столу - сприяти розвитку і формувати розуміння цінності української мови у сучасної молоді. Актуальність цієї теми беззаперечна. Адже « … живе українська мова - живе і Україна» - заявив Президент України Петро Порошенко. Українська держава - це ми і українська мова. Всім нам треба працювати на Україну, на нашу землю, на нашу культуру, для нашого народу . На круглому столі розглянуто теми: Українська мова як феномен національної культури; Мова - як засіб збереження національного духу; Традиції українського народу і пріоритети загальнолюдських цінностей; Актуальні проблеми української мови і мовлення; Мовні особливості літературної творчості письменників Поділля; Мова культури – чи мова зброї та інші.

До обговорення теми долучились відомі на Хмельниччині літератори, викладачі вузів , шкільні вчителі-філологи, журналісти, громадські діячі, учнівська та студентська молодь, бібліотечні фахівці. Серед них – голова Хмельницької організації Спілки письменників України Василь Горбатюк, Голова обласного відділення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Віталій Міхалевський, журналістка Тетяна Слободянюк, письменниця, педагог Ніна Шмурикова, кандидат філологічних наук Валентина Філінюк, голова обласного відділення Національної Спілки краєзнавців, кандидат історичних наук Юрій Блажевич, старшокласниці - учасниці МАН України – Ярослава Добренька, Анастасія Претус, Вікторія Рудь, студентка, громадська активістка Анастасія Ярова. Учасники круглого столу закликали хмельничан контролювати чистоту своєї мови, у сім’ї і в побуті не переходити на суржик, укріпляти в собі національну ідентичність, щоб відчувати себе повноправним господарем на своїй землі, посилити співпрацю закладів культури, освіти, громадських організацій з метою популяризації української мови, української книги, української культури серед молоді.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона