Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 5
НайгіршеНайкраще 

"Співає кольорова нитка"

В художній галереї бібліотеки відкрито експозицію персональної виставки рушників майстра народного мистецтва, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреата обласної премії імені В.Розвадовського (2010 р.) в галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Людмили Сергіївни Блащук «Співає кольорова нитка». Золоті руки та щира душа майстрині з м. Кам'янця - Подільського Людмили Блащук зродили диво — 50 вишитих рушників. А один з її шедеврів – рушник «Молитва» в 1997 році на Всеукраїнському конкурсі вишиваного рушника у м. Києві визнано найкращим за композиційне рішення.

Після закінчення Вижницького училища прикладного мистецтва поринула у захоплюючий світ мистецтва з повною віддачею. Вона досліджує орнаментику та символіку старовинної подільської вишивки, створює авторські вишивані вироби: рушники, сорочки, блузи, серветки, доріжки, скатертини. Особливе місце в її творчому доробку займають рушники. Майстриня-вишивальниця, продовжуючи стародавні традиції, наповнює орнаментацію авторських рушників новим змістом і образами, підсилює їх монументально-декоративне вирішення.

Авторські роботи майстрині вирізняються використанням подільського орнаменту дохристиянського періоду. В багатьох рушниках присутня давня техніка - подільська качалка, подільська низь. Кожен з старовинних символів - родинне дерево, коники, священні птахи, фасолька наповнюють вишивані роботи неймовірною енергетикою. Твори вишивальниці позначені високим художнім рівнем, тонким естетичним смаком, багато років є окрасою міських та обласних виставок декоративно-ужиткового мистецтва, всеукраїнських виставок і ярмарків народних ремесел в Україні, Білорусії, Росії. У 1998 році брала участь у Міжнародному фестивалі мистецтв “Слов'янський базар” у м.Вітебську (Білорусія). Брала участь у вишиванні всеукраїнського рушника.

Запрошені на вернісаж – шанувальники народного мистецтва, студенти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії змогли зазирнути у дивовижний творчий світ майстрині, побачити та пізнати шлях сходження до вершин майстерності, пережити те душевне хвилювання, яке передала вишивальниця у своїх роботах, дізнатися про те, як створюються диво-вишивки від самої авторки. Важливість цієї культурно-мистецької події засвідчили своєю участю заслужений працівник культури, голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Т.С.Стан, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України В.М.Голунський, голова Подільського культурно-просвітницького центру ім. Ф.Ліста Є.Є.Богдан.

Рушникова символіка найбільше відбилася в народних піснях, як сама доля, адже рушник можна порівняти з піснею, вишитою нитками на полотні. Тому виконані студентами музичного училища Іриною Яремчук та Катериною Гринчук під акомпанемент Ярослава Дудара українська народна пісня «Через гору піду» та «Пісня про рушник» підкреслили народність цього виду мистецтва. Щедро простелила свої рушники майстриня рідним, гостям, відвідувачам виставки.

Завідуюча відділом мистецтв Н.М.Березюк

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона