Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

"Ой, Купало-Купалочко, дамо тобі по віночку"
Етно-майстер- клас з плетіння вінків

Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва особливу увагу в своїй роботі надає ознайомленню молоді з традиціями та звичаями українців. Впродовж року бібліотекарі знайомлять читачів з календарними святами, розповідають про традиції їх відзначення та навчають традиційній святковій обрядовості.

7 липня свято, яке своїм корінням сягає в прадавні часи- Івана Купала. Найбільш романтичне з річного святкового кола, свято молоді, адже саме молодь найбільш активно його відзначає. Напередодні святкового дня в обласній бібліотеці для юнацтва зібралися діти та молодь з сімей ВПО аби навчитися одному з основних ритуалів свята - плетінню купальських вінків на етно-майстер-класі " Ой, Купало-Купалочко, дамо тобі по віночку", який організував відділ мистецтв бібліотеки. Мистецтво плести вінок - це ціла наука, яка сьогодні набуває нового звучання. Згідно народних традицій вінки плели тільки дівчата щоб залучити в своє життя любов, щастя, здоров'я. Для вінків брали різні квіткові збори та зілля : ромашку, червоний мак, мальву, горобину, безсмертник, сокирки, полин, папороть, колосся, лісові та городні квіти.

На мальовничій галявині перед бібліотекою 6 липня юні учасники під керівництвом фахівців бібліотеки плели вінки, дізнавшись перед цим, що збираючи польові квіти та духмяні трави за народними повір'ями їх треба цілувати та шанобливо називати "Цар або цариця" аби вплітаючи їх у віночок, зберегти їх магічну силу. Зважаючи на те, що кожна квітка щось символізує, дівчатка обирали ромашку- символ ніжності і цноти, волошку та мак - символи жіночої краси, листя папороті, що символізують чистоту людської душі. Учасники прислухались до порад майстринь обов'язково вплітати у вінок стебла полину, щоб оберігав від злих сил. Юні творці варіювали склад вінка за особистими уподобаннями та своїм естетичним смаком. Квіточка - до квіточки- й яскраві авторські традиційні віночки- неповторний оберіг, символ кохання і гарних сподівань, атрибут для ворожіння, прикрасили дівочі голівки. Завершився етнографічний творчий івент демонстрацією власноруч виготовлених віночків у вихорі хороводного кола та фотосесією.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона