Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 


Бій під Крутами: 105 років подвигу

Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва в рамках обласної програми цільової програми з національно-патріотичного виховання значну увагу приділяє відзначенню історичних подій, які вплинули на становлення української державності. Такою подією є бій під Крутами, 105 років від якого виповнилося 29 січня.

«Герої Крут для нащадків взірець»- так називалась тематична зустріч в бібліотеці з особовим складом Хмельницького територіального батальйону Національної Гвардії України. Сучасних захисників батьківщини бібліотекарі знайомили з подвигом їх ровесників, розповідаючи про історичний бій, який на 4 доби затримав наступ російської армії ціною героїчних зусиль та ціною життя мужніх українських воїнів. Бійцям запропонували розповідь про книги та відеоподорож меморіальним комплексом «Пам’яті Героїв Крут»- унікальним музеєм, експонати якого відтворюють героїчну подію української військової історії. В подарунок від бібліотеки військовослужбовці отримали книги в рамках Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна».

А юнакам з ВПУ №11 була запропонована участь в історичній реконструкції знаменитого бою. Разом пригадали історичне тло національно-визвольних змагань у 1918 році, розібрали важливість тактичної задачі оборонців Крут під командуванням сотника А. Гончаренка, а у стратегічному плані- командувача війська УНР С. Петлюри, реконструювали перебіг подій за фактами, знайденими в історичних джерелах і дійшли важливого висновку - завдання виконано: атаку ворога, що вдесятеро переважав, відбито, наступ на Київ затримано, для української делегації у Бресті час виграно.

Молоді хлопці - учасники зустрічі в бібліотеці, що є ровесниками деяких оборонців Крут, дізналися про книгу К. Тур-Коновалова "Крути 1918" і про кінострічку, відзняту за мотивами цієї книги, переглянули тизер до фільму, вдумливо слухали композицію "29 січня" у виконанні гурту "Сокира Перуна", поезію "На Аскольдовій могилі" Павла Тичини, пісню "Юним" Володимира Скорбського (Журборіза).

Подвиг молодих людей під Крутами викликає захоплення, як славнозвісна битва 300 спартанців під Фермопілами. Юнаки продемонстрували звитягу, подібно до того, як зараз демонструють під Вуглегірськом, Ізюмом, Бахмутом...

Маємо пам'ятати, маємо чим гордитись, маємо на чиєму прикладі виховувати молодь!

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона