Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 


Перша козацько – українська Конституція

Напередодні Дня Української Державності фахівці книгозбірні відвідали гурток літнього дозвілля Спортивно-культурного центру "Плоскирів".

З дітьми та підлітками, що відвідують гурток літнього дозвілля, провели бібліомікс на тему: «Перша козацько – українська Конституція» та переглянули відеоматеріали на цю тему.

Наші читачі дізнатись про гетьмана України Пилипа Орлика, що був нащадком литовсько-білоруського шляхетського роду, згодом навчався в Києво-Могилянській академії. Майбутній гетьман навчався відмінно, проявляв поетичний та ораторський талант, цікавився філософією й літературою, добре володів українською, польською, церковнослов’янською, болгарською, італійською та іншими мовами.

Орлик починав службу як військовий канцелярист, згодом став генеральним писарем Війська Запорозького. Гетьман Мазепа одразу помітив і оцінив його непересічні здібності, інтелект і гострий розум. Саме Пилипа Орлика після смерті Мазепи було обрано гетьманом України. У Бендерах новообраний гетьман і склав “Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького”, документ, який пізніше дістав назву Конституції Пилипа Орлика.

Із цікавістю діти слухали про унікальність Конституції Пилипа Орлика, про те, що цей документ вперше в світі встановлював поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, а також запроваджував принцип делегування прав.

Діти засвоїли,що Пилип Орлик є автором першої в історії людства конституції демократичного суспільства. А сам документ безумовно став видатною пам’яткою історико-правової думки не лише України, а й всього світу. Адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише сімдесят років потому.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона