Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Всеукраїнська онлайн конференція до Дня пам’яті Героїв Крут

28 січня на базі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва відбулася Всеукраїнська онлайн конференція, присв’ячена подвигу Героїв Крут. Серед організаторів Національний військово-історичний музей України, ГО « Труханівська Січ – Коло.медіа» , Територіальна Оборона Хмельниччини. Метою зустрічі на онлайн платформі науковців, громадських діячів, освітян з різних регіонів України було висвітлення історичної правди про бій під Крутами, який вже понад 100 років є прикладом звитяги для української молоді. Серед хмельничан, які взяли участь в конференції – Валерій Кундельський, кандидат історичних наук; Кузьма Матвіюк- політвязень за часів СРСР, Андрій Карнатовський, що представляв Територіальну оборону Хмельниччини; Микола Бондар- громадський активіст-модератор конференції. З усіх куточків України до конференції підключилися понад 90 учасників, в тому числі і з багатьох громад Хмельниччини.

Кандидат історичних наук Валерій Кундельський висвітлив історію та значення бою під Крутами; науковий співробітник філіалу Національного військово-історичного музею- меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут Олена Іванова знайомила учасників з правдивими фактами щодо учасників вікопомного бою, більшість з яких були кадровими офіцерами та юнкерами, та поділилася інформацією про вихід найближчим часом книги спогадів крутянця Олеся Гончаренка. Також вона повідомила про публічну презентацію 29 січня концепції «Крути 2023». Згідно з документом, на території комплексу (близько 120 га) передбачається розбудувати новий сучасний музейний інтерактивний  простір, який використовуватимуть, зокрема, і для польових тренувань воїнів територіальної оборони. «Фортифікаційні споруди як «чинні» експонати будуть корисні як для військових, бійців територіальної оборони, так і для представників юнацьких патріотичних рухів»- наголосила Олена Іванова.. Про учасника бою під Крутами, який похований в Харкові та про його вшанування повідомив харків’янин, кобзар Назар Божанський; про уроки Крут та аналогії з сучасністю говорили громадський діяч з Києва Андрій Петік та хмельничанин Кузьма Матвіюк. В розмові брали участь громадські діячі зі Львова, Чернівців, Старокостянтинівської громади та ін. Відеотрансляція з самого місця подій-зі станції Крути з коментарями науковця Олени Іванової сприяла візуалізації сприйняття історичного бою учасниками конференції.

Крути — це якраз про національний спротив, вибір і відповідальність. Це гідний приклад для виховання патріотизму нашої молоді.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона