Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

ВЕРЕСОВІ ФАНТАЗІЇ

Цвітіння у вересні цієї дивовижної рослини вересу надихнуло відділ мистецтв обласної бібліотеки для юнацтва на проведення еко-майстер-класу «ВЕРЕСОВІ ФАНТАЗІЇ». Креатив майстерня відділу мистецтв бібліотеки запропонувала школярам колегіуму №16 долучитися до творчого процесу створення оригінального і неповторного декору. Діти не тільки відчули красу та шарм цієї ніжної магічної рослини, проявили неабиякий хист і художній смак, а й опанували техніку ліплення з солоного тіста. На майстер-класі вирували неймовірні емоції та потужна енергія. Невичерпна фантазія юних майстрів, їх вмілі руки, заповзятість та захоплення новим видом творчості, і як результат - маленькі шедеври — флористичні медальйони радують і милують око своєю красою і неповторністю.

В цей день для творців кольором радості став бузковий! Саме рожево-бузкові квіти вересу, що зблизька нагадують дрібні дзвіночки, витіюватим ажурним візерунком прикрасили дитячі вироби.

Що ж це за дивовижна рослина верес? Поширена на всіх континентах й тому кажуть, що вона об’єднує материки й народи. Дивує ніжним вересовим лілово-фіолетовим "килимом" у вересні, який здалеку здається намальованим і славутський ліс на Хмельниччині.

Завдяки своєму чарівному цвітінню, сильному запаху і, звісно ж, цілющим властивостям його часто називають «подарунком богів». В індійській міфології він відомий під величною назвою — «дерево життя». Є національною квіткою Шотландії та Норвегії. На гербі одного з кланів древньої Шотландії зображена ця квітка. Стародавні жителі Шотландії вважали, що сам Бог вирішив посадити медову рослину на схилах пагорбів, де гуляють холодні вітри. В нагороду їй було дано витончені квіти з чарівним запахом. З листя цієї рослини виробляли барвник для знаменитої шотландки. Назву першого місяця осені в Україні, Білорусі та Польщі пов’язують з активним цвітінням цієї цінної медоносної рослини. В перекладі з литовської мови вересень означає «місяць вересу», в латиській — «місяць цвітіння вересу». За легендою ця квітка приносить щастя, збільшує сили, дарує мужність, захищає від небезпеки. В літературі теж є згадки про цю запашну рослину. Скажімо, в 1880 році світ побачила чудова балада відомого шотландського письменника Р. Л. Стівенсона «Вересовий мед».

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона