Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Літературне кафе від юнацької бібліотеки

26 листопада 2019 року фахівці відділу абонемента обласної бібліотеки для юнацтва завітали до партнерів книгозбірні - Хмельницького центру ПТО сфери послуг, для реалізації цікавого проекту - організації літературного кафе «Поетичні родзинки», в рамках якого поєднати сферу кулінарії і царину мистецтва. Навчальну аудиторію бібліотекарі оздобили стелажем з книгами, предметами декору, котрі створили затишну атмосферу кав’ярні-читальні. Першокурсники, що здобувають спеціальність «кухар, офіціант, бармен» відповідали за літературну складову проекту, а більш досвідчені учні другого курсу здійснювали обслуговування гостей літературного кафе власноруч приготовленими смаколиками.

На початку бібліотекар розповіла про саму ідею діяльності літературних кафе і навела приклади, в яких містах і коли вони існували, а потім продемонструвала авторське відео про «Літературне кафе» у Чернівцях, кафе «Імбир» у Києві, ресторан «Кабінет» у Львові. У Хмельницькому ця ніша поки що вільна, але деякі заклади вже почали рухатися у цьому напрямку. Кілька кав’ярень міста стали партнерами Хмельницької бібліотеки для юнацтва та погодилися пропонувати своїм гостям разом із меню закладу харчування й літературні меню, розроблене фахівцями обласної юнацької бібліотеки. Ця піар-акцію проходила під назвою «Щасливі люди читають книги і п’ють каву».

Музичним дарунком для гостей літературного кафе став виступ перспективного музиканта-саксофоніста. Цікавинкою для гостей кав’ярні-читальні булимайстер-класи. Один з таких представила випускниця центру сфери послуг Фурман Лариса, котра на сьогодні є бренд-шефом і співвласницею ресторану «Женева» у Тернополі. Учні й гості спостерігали за тим, як віртуозно створює десерти успішна молода жінка, котра здобувала фах у стінах їхнього закладу. А ведуча розповіла про досягнення у сфері кулінарії інших випускників центру і висловила сподівання, що учні першого й другого курсу поповнять лави успішних кухарів і стануть власниками кафе, ресторанів чи кав’ярень. І коли обиратимуть якусь концептуальну лінію для власного закладу, пригадають сьогоднішній вечір і книги, що сприяли їхньому професійному становленню. Ще однією цікавою «фішкою» заходу стали художні читання. Суть дійства у тому, що відвідувач приносить улюблену книгу і вибирає з неї цитату, а потім намагається заохотити до прочитання цього твору слухачів. Першокурсники продемонстрували, як цей задум реалізувати на практиці, а гості насолодилися стилем Ж. Куяви, Г. Вдовиченко, П. Коельо, Г. Робертса, ЛюкоДашвар, Л. Костенко, Н. Гербіш, М. Матіос, Лесі Українки, Р Бретт. Ще одну ідею для літературного кафе бібліотекарі запозичили у письменниці Міли Іванцової «Живі книги». Відвідувач-Читач оплачує каву і десерт відвідувачу-Книзі і слухає реальну історію з життя Живої книги. Це сприяє новим знайомствам, а може й новим стосункам гостей кафе.Розповіли бібліотекарі і про цікаві, почасти курйозні випадки, які траплялися у кав’ярнях Львова з Іваном Франком, Василем Стефаником, Лесею Українкою, Михайлом Яцківим. А наостанок гості мали змогу насолодитися поезією. Учні були здивовані, коли довідались, які проникливі вірші пишуть їх викладачі - історик Загородня Олена Миколаївна та математик Бас Віталій Іванович. Естафету наставників підтримали учні, а гості отримали естетичну втіху від поетичних рядків П. Карманського, В. Сосюри, Л. Костенко, Ю. Іздрика.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона