Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 


Різдвяні колядки об’єднують людей

Cвято Різдва Христового посідає особливе місце в наших серцях, адже зміцнює віру, дає надію і об'єднує людей. Щороку Віфлеємська зірка сповіщає про народження Сина Божого, а про звістку цю люди оповідають колядками, які передаються із покоління у покоління.

Напередодні одного з найбільших християнських свят у відділ мистецтв обласної бібліотеки для юнацтва відбулась творча зустріч вчителів мистецтва шкіл області - слухачів курсів підвищення кваліфікації Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти з мистецтвознавцем, головою Подільського культурно-просвітницького товариства ім. Ференца Ліста Євгенією Богдан. Зустріч розпочалась зі щирого виконання урочистої популярної колядки.

В своїй мистецтвознавчій розвідці Є.Є.Богдан розкрила тему «Колядка: погляд з сучасності», виклала свою думку на колядку, звернулась до фольклорних витоків української різдвяної мелодії «Щедрик» - найпопулярнішої обробки Миколи Леонтовича, знаної не тільки в Україні, але й відомої у всьому світі під назвою «Дзвінка колядка, Колядка дзвонів».

Разом з слухачами згадали про давні звичаї, традиції та обряди колядування як в Україні та і в різних країнах світу. Дивували та зігрівали душу теплом відомі колядки - Різдвяні християнські піснеспіви Й.С.Баха «Christmas Oratorio», «Тиха ніч, свята ніч», дуже радісні і піднесені. Прозвучала стародавня космогонічна пісня-колядка «Ой як же було ізпрежди віка», яку присутнім раніше не доводилося чути й знати. Гарною музичною ілюстрацією до теми слугував відеозапис першого виконання «Щедрика» Українським національним хором О. Кошиця в Америці.

Діти і дорослі, простий люд та інтелігенція – усі на рівні звертаються до Бога, співаючи колядку. І не важливо, скільки у ній слів, яка мелодія і у якій країні співають пісню-молитву про народження Христа, найважливіше – це вкладена частинка душі і щирість. Головна мета колядки – об’єднати людей, допомогти повірити у добрo та надію на завтрашній день. Сьогодні коляда об'єднує мільйони християн по всьому світу.

Присутні на зустрічі вчителі по-особливому відчули об'єднуючу силу колядки, її духовне наповнення та нове сучасне звучання.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона