Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Андріївські літературні посиденьки в бібліотеці

Андріївські вечорниці – одна з найцікавіших українських традицій, що крізь віки дійшла до нашого часу. У народі свято Андрія Первозваного називають Калитою. В бібліотеках є багато літературних, народознавчих джерел, де описується обряд Калити, молодіжні гуляння на Андрія.

Тож, опрацювавши літературні джерела та родинні перекази,12 та 13 грудня працівники відділу абонементу обласної бібліотеки для юнацтва запросили молодь - другокурсників «Хмельницького центру ПТО сфери послуг» та старшокласників ЗОШ№13 на літературні посиденьки «У ніч на Андрія». У атмосферній світлиці, що майоріла вишивками і розписним посудом, молодь від господині - провідного бібліотекаря Діани Матвєєвої, дізналася про те, як химерно переплелися християнські і дохристиянські вірування і традиції в цьому святі, переглянули відеоролик про обрядові Андріївські страви і про те, що вони символізують.

А потім учасники поринули в атмосферу справжніх вечорниць - з веселими жартами, забавами з Калитою, частуванням смаколиками, співами. Серед юнаків обрали пана Калитинського - вартового Калити, а пани Коцюбинські намагалися відкусити Калиту, промовляючи: «Їду, їду Калиту кусати!», їдучи на імпровізованому коні до Калити, яка була підвішена на палиці.

Кожного з нас цікавить наше майбутнє. А особливо дівчат. Коли вийдеш заміж? Яким буде чоловік? Чи буде шлюб щасливим? Дівчата на бібліотечних вечорницях завзято гадали,щоб дізнатись свою долю.

Літературні посиденьки відкрили перед учасниками та гостями дотепність, мудрість, гумор та щедрість талановитого українського народу, красу його традицій і обрядів.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона