Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

70-річчя Великої Перемоги

Алея героїв

Підсумки обласної молодіжної краєзнавчо-пошукової експедиції

З ініціативи обласної бібліотеки для юнацтва протягом березня - червня 2015 року в бібліотеках області проходила обласна молодіжна краєзнавчо - пошукова експедиція «Алея героїв». Метою експедиції було увічнення подвигу народу в Другій світовій війні, вшанування пам’яті полеглих у боротьбі за свободу Батьківщини, продовження традицій шанобливого ставлення до ветеранів, виховання у молоді почуття патріотизму, формування національної самосвідомості та високих моральних якостей громадянина України.

Організаторами експедиції були центральні районні та міські бібліотеки, а учасниками - читачі бібліотек віком від 15 до 21 року.

Матеріали експедиції надійшли в обласну бібліотеку для юнацтва з усіх ЦБС області.

Активна участь молоді в експедиції свідчить про зростання інтересу підростаючого покоління до подій воєнного лихоліття на території України, прагнення глибше пізнати історію рідного краю, сприяти збереженню доброї пам’яті про живих і полеглих за наше майбутнє земляків.

Роботу по організації експедиції бібліотеки побудували на тісній співпраці з закладами освіти, учнівськими пошуковими загонами, волонтерськими групами.

Підсумкові матеріали, що надійшли до обласної бібліотеки для юнацтва з ЦБС можна умовно класифікувати по групах:

- дослідження історії села, міста в період Другої світової війни;

- дослідження бойового шляху військових частин , партизанських загонів та підпільних груп, що брали участь у визволенні краю;

- запис спогадів учасників бойових дій, працівників тилу, остарбайтерів, дітей війни, вдів;

- дослідження місць поховання воїнів-визволителів , страчених мирних громадян та військовополонених, концтаборів, гетто;

- створення родинних книг пам’яті, мультимедійних презентацій;

- зустрічі та шефська допомога ветеранам, участь в акції «Лист ветеранові»;

- бібліотечні заходи для молоді до 70-річчя Перемоги.

Аналізуючи надіслані матеріали , Оргкомітет відмітив змістовні, глибокі дослідження як пошукових загонів так і окремих учасників краєзнавчо-пошукової експедиції.

Практично по всіх вищезазначених напрямках працював пошуковий загін старшокласників «Пам’ятати. Відродити. Зберегти», створений Старокостянтинівською ЦРБ зі школами міста. Кожен учасник загону згідно складеного плану відповідав за свою ділянку роботи - записи спогадів, робота в архівах і бібліотеках, відвідування поховань , створення мультимедійних презентацій тощо. Учнівський історико - краєзнавчий гурток з Полонного провів значну роботу щодо пошуку сімей загиблих під час визволення району воїнів та налагодження з ними зв’язку. Пошукові загони з шкіл міста Кам’янця- Подільського «Соколята», «Прометей», що були залучені міською ЦБС до участі в експедиції організували пошук імен загиблих воїнів, що поховані в братських могилах, записи спогадів ветеранів, дослідили місця масових страт та розташувань концтаборів та гетто на території району. Копітку роботу по відтворенню бойового шляху військових частин і формувань, що визволяли м. Кам’янець-Подільський і область провели пошуковці з клубу «Прометей». Ці матеріали Оргкомітет відмітив, як найбільш ґрунтовні. Пошуковий загін «Спадкоємці Перемоги» та гурток «Пошук» з Віньковеччини зосередились на вивченні партизанського та підпільного руху в районі та дослідили історію села Женишківці в період Другої світової війни. Волонтерський загін «Спадкоємці Перемоги» з с.Божиківці Деражнянського району зібрав великий масив фотографій, документів, спогадів односельчан та всесторонньо висвітив історію села в роки війни. Відзначаємо роботу пошукової групи «Бумеранг» Шепетівської ЦБС, групи «Пошук» (м. Хмельницький), клубу «Витоки» (Сатанівська міська бібліотека Городоцького району), які ґрунтовно дослідили події Другої світової війни на території свого краю.

Індивідуальна участь читачів юнацького віку в пошуковій експедиції теж дала вагомі результати. Заслуговує на увагу дослідження користувача Пліщинської сільської бібліотеки Шепетівського району Джус І. «Війні немає забуття» з історії села періоду Другої світової війни; читача Великомедведівської сільської бібліотеки того ж району Андрія Кузьомко «Пам’ятати заради майбутнього», що зібрав матеріали про своє село та його людей; читачки Летичівської ЦРБ Маргарити Ковальчук «Третій Летичівський укріплений район: відоме та невідоме»; Ярослава Давидюка (Хмельницька МЦБС) «Голокост на Хмельниччині»); Тукало Олени з с.Адампіль Старосинявського району «Адампіль в роки війни»; Глущак Тетяни з с. Писарівка Волочиського району, яка публікує уривки з воєнного щоденника свого прадідуся; Петрук Г. студентки з с. Клубівка Ізяславського району - записи родинних спогадів часів війни ; Галини Червоної з Білогірщини, що дослідила долю дитини війни Манчук В.А.; Рити Лук’янчук зі Старої Ушиці Кам’янець-Подільського району, що вивчала воєнну історію рідного села; Марії Бульбах з с. Човгузів на Теофіпольщині з дослідженням «Доля людини в роки війни» (життя села в роки війни та бойовий шлях Петра Бульбаха) та ін. Читачі бібліотеки с. Куражин Новоушицького району мали щасливу нагоду вітати з 104 річницею з дня народження ветерана війни Митрофана Московчука, записати його спогади та почути напутнє слово. В с. Зеленче на Дунаєвеччині учасники експедиції мали змогу взяти участь в відкритті меморіальної дошки Праведникам світу - землякам, що рятували євреїв в роки окупації. А читачі з передмістя Ружична підтримують зв'язок з визволителем села, росіянином Григорієм Макєєвим. У відповідь на свій лист про нинішню ситуацію в Україні, вони отримали відповідь ветерана «Я все ж думаю і надіюсь, що совість і обов’язок примусять державних діячів зупинити нікому не потрібне кровопролиття».

Окремо хочемо відмітити роботу бібліотек щодо упорядкування за формою та змістом підсумкових матеріалів експедиції. Відмічаємо професійний підхід до організації молодіжної експедиції та оформлення матеріалів бібліотекарями Хмельницької, Кам’янець- Подільської міських ЦБС, Шепетівської, Ярмолинецької, Летичівської, Волочиської, Старосинявської, Деражнянської та Віньковецької ЦРБ.

Положенням про експедицію не передбачалось визначення та нагородження переможців. Адже робота кожного юнака чи дівчини, що проявили ініціативу та взяли участь у святій по суті справі - увічненні пам’яті своїх земляків, що врятували світ і свій край від фашистської чуми, заслуговує на вдячність організаторів експедиції. А зібрані ними матеріали стануть безцінною колекцією в краєзнавчих фондах книгозбірень.

Робота бібліотек в рамках Року ветерана триває. І юні читачі ще матимуть змогу не раз доторкнутись серцем до подвигу героїв, вивчати історію Другої світової з книг та розповідей очевидців.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона