Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

Левко Ревуцький — видатний український музикант і мислитель

Якби Левко Миколайович Ревуцький здійснив лише редагування опери свого вчителя Миколи Лисенка і дописав до неї знамениті «Засвистали козаченьки» та кілька інших фрагментів, він уже посів би почесне місце у плеяді визначних діячів української культури. Але ще є його чудові інструментальні твори, епічна Друга симфонія, геніальна кантата-поема «Хустина», написана на вірші Тараса Шевченка, понад 120 обробок народних пісень, в тому числі – «Галицькі пісні», «Козацькі пісні», збірка для дітей «Сонечко». І є когорта учнів, які також зробили вагомий внесок у розвиток українського музичного мистецтва.

Про все це велась розмова в мистецькій імпрезі «Левко Ревуцький — видатний український музикант і мислитель», присвяченій 125-річному ювілею композитора.

Студентка IV курсу відділу теорії музики Хмельницького музичного училища Марія Дубік у своєму виступі змалювала життя, композиторську і педагогічну діяльність Левка Ревуцького, показала все багатство його творчої палітри, його духовну велич.

Звучала поезія «Левкові Ревуцькому» Максима Рильського, присвячена другові. У відеозапису звучали Увертюра до опери М.Лисенка «Тарас Бульба», фрагменти з Другої симфонії і фортепіанного концерту, народна пісня «Їхав козак на війноньку», пісні «Подоляночка», «Рак неборак» із дитячої збірки «Сонечко» і безсмертна кантата «Хустина». Присутні на заході учні 7 класу колегіуму №16 познайомившись з музикою Левка Ревуцького, відчули життєствердну настроєність, ліризм, стриманість, широту і багатство емоцій його музичних творів.

Левко Ревуцький вважав музику ключем життєвої філософії, яка виховує в дитині особистість.

Про значення для нас Левка Ревуцького не можна сказати краще, ніж це зробив його учень, відомий композитор Георгій Майборода: «...Його музика буде постійним супутником нашого життя, бо вона створена яскравим, самобутнім талантом. Вона не може бути підвладною часовим оцінкам і вимірам, вона завжди буде сучасною».

Тему заходу доповнили книги, статті, нотні збірки, документи та фотоархіви, представлені на виставці-портреті «Його мистецтво непідвладне часу».

Захід став гідним пам’яті великого митця.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона