Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

«Мов паростки гінкі - його слова»
До 150-річчя В.Самійленка

3 лютого 2014р. у обласній бібліотеці для юнацтва відбулась літературна подорож, присвячена 150-річчю з дня народження Володимира Самійленка - поета –лірика, драматурга, перекладача. Його талант найповніше виявився у гумористичних і сатиричних поезіях. У всіх жанрах творчості він виявив себе як митець з тонким відчуттям слова, особливою манерою письма, оригінальним підходом до традиційних тем.

В особі Володимира Самійленка українська література має великого поета - сатирика, який йшов услід за Шевченком, поряд з Франком і дав нашій літературі такі зразки соціально-політичної сатири, що не поступаються перед зразками світовими. Самійленкова сатира гнівна й правдива, несхибно спрямована проти конкретного зла, як у вірші «Гостра стаття». Також автор у своїх віршах змальовував український народ, який знемігся у нерівній боротьбі і почав звикатися з своїм становищем. Яскравим прикладом є вірш «Патріоти», де показані люди, які кажуть, що люблять Україну, та й пальцем не ворухнуть, щоб щось зробити для батьківщини. Тож, загалом, літературну спадщину поета можна назвати – величною поемою про народ, якому відмовлено в майбутньому. І саме проти цього повставав Самійленко.

Під час літературної подорожі учні СЗОШ № 15 ознайомились з автобіографічними нотатками і спогадами Володимира Самійленка, які по праву можуть заслуговувати на те, щоб стати прикладом для молоді високих почуттів до України, рідної мови і свободи. Саме ці людські якості переслідувались у ті часи і саме їх Самійленко блискуче змальовував у своїх творах.

Читачі познайомились з найкращими творами майстра сатири і гумору «Як то весело жить на Вкраїні», «Ельдорадо», «Патріоти» і т.д.

Чимало зробив Самійленко і як перекладач українською мовою творів зарубіжних класиків.

Деякі вірші Самійленка покладено на музику. Так слухачі під час заходу побачили відеозапис з виконанням пісні, автором слів якої є Володимир Самійленко «Вечірня пісня» у виконанні видатної оперної співачки Бели Руденко. В бібліотеці діє виставка творів В.Самійленка та літератури про нього.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона