Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 12
НайгіршеНайкраще 

«Григорій Квітка-Основ’яненко – батько української прози»

27 серпня в Хмельницькій обласній бібліотеці для юнацтва відбулося відкриття книжкової виставки «Григорій Квітка-Основ’яненко – батько української прози» присвяченої творчості українського класика.

В історію літератури Григорій Федорович Квітка (літературний псевдонім – Грицько Основ’яненко) увійшов як фундатор нової української прози й визначний драматург, популярний російськомовний письменник, один із представників натуральної школи періоду її формування. Пантелеймон Куліш залічував Квітку-Основ’яненка до тих письменників, які «прикрасили б будь-яку літературу за вірністю живописання з натури й глибиною сердечного почуття». Він «звеличував образ українського народу».

Письменник ставив собі завдання: наближати літературу до читача, дбати про демократизацію мови українських художніх творів, активно пропагував ідею надання освіти простим людям, вважав, що причиною суспільних вад є неуцтво, недостатність виховання.

Маєток Квіток був своєрідним культурним центром на Слобожанщині. Григорій Федорович брав участь у всіх важливих освітньо-культурних починаннях. Громадська, службова і благодійна діяльність була відзначена багатьма нагородами, однак широке визнання принесли йому літературні здібності.

Григорій Квітка-Основ’яненко залишив по собі значну літературну спадщину, написану російською та українською мовами. Його спадщина нараховує близько 80 прозових і драматичних творів.

Кращі твори Квітки-Основ’яненка представляли українську літературу загальноросійському та європейському читачеві: починаючи з 1837 р. ряд його оповідань і повістей друкується в російських перекладах у Петербурзі та Москві; 1854 р. в Парижі виходить французькою мовою «Сердешна Оксана». Трохи пізніше його твори перекладаються польською, болгарською, чеською мовами.

Квітка-Основ’яненко зробив значний внесок у становлення та розвиток української літератури. За допомогою усної народної творчості, живої народної мови виробив власний реалістичний стиль, збагатив українську літературну мову і його творчий здобуток справив значний вплив на творчість пізніших українських прозаїків.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона