Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 8
НайгіршеНайкраще 

Автор вічних мелодій
Ювілейний вечір музики Владислава Івановича Заремби

Відділ мистецтв Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва відзначив 180-річницю від дня народження нашого славетного земляка, відомого українського і польського композитора, музиканта, педагога і музичного критика Владислава Івановича Зарембу проведенням ювілейного вечору музики “ Автор вічних мелодій”. До заходу долучився творчий колектив Хмельницького музичного училища ім. В.І.Заремби, серед якого - завідуюча відділом “Спів”, лауреат обласної премії ім. В.І.Заремби Т.А.Ковтуненко, викладач-методист, кандидат педагогічних наук Л.М.Гавриленко. Ім'я видатного композитора Владислава Івановича Заремби тісно пов'язане з Поділлям. Пам'ять його увічнена пам'ятником у Дунаївцях, де він народився і провів тут своє дитинство, а його мелодії лунають і досі. Але найкращий пам'ятник В.І.Зарембі — його пісні. «Дивлюсь я на небо…». Не знайдеш зараз людини в Україні, котра б не знала цієї пісні. Твір став шедевром української музики, поминув кордони і полетів не тільки по світу, але й у космос, чаруючи своєю неповторною мелодією. Але мало хто знає, що слова твору написав Михайло Петренко, музику Людмила Александрова, проте крила для злету їй дав наш земляк Владислав Заремба.

«Віють вітри», «Козак виїжджає, дівчинонька плаче», «Стоїть гора високая», «Ой місяцю, місяченьку, не світи нікому» — скільки поколінь українців співали ці пісні, навіть не замислюючись, хто їх написав, вважаючи слова і музику народними. Але, хто, крім знавців літератури знає, що прониклива поезія пісні «Повій, вітре, на Вкраїну» належить С. Руданському, «Ні, мамо, не можна нелюба любити» — Є. Гребінці, «Де ти бродиш, моя доле» — С. Писаревському, а музичне обрамлення належить В.І. Зарембі. Понад 30 віршів Кобзаря надихнули музу Владислава Івановича: «Якби мені, мамо, намисто», «Утоптала стежечку», «Якби мені черевики». Ці пісні пережили десятиліття, їх любить і співає народ. Звучали вони і на заході, присвяченому композиторові. На вечорі присутність В.І.Заремби відчувалась і в цікавих фактах із життя композитора, і в музичних творах, що склали програму вечора.

У передмові ведучої - викладача Наталії Кашуби поєдналися стисла характеристика творчої і людської особистості Владислава Івановича Заремби з доволі детальними коментарями до кожного твору концертної програми. Особливу сторінку цього повідомлення становила інформація про подільський період життя і творчості композитора. Незважаючи на те, що життєвий шлях В.Заремби досліджений недостатньо, у біографії — чимало прогалин, присутнім цікаво було дізнатись, що музичну науку він пройшов в Кам'янці-Подільському у братів Йосипа і Антона Коципінських. Давав уроки гри на фортепіано та працював органістом у Кармелітському костьолі. Цілком ймовірно, що рідне Поділля надихнуло його й на перші творчі вдачі у композиції.

У залі бібліотеки, переповненому вщент, панувала атмосфера напруженої уваги до кожного слова. Присутнім було цікаво почути, що пісня “Така її доля” наприкінці 90-х років XIX століття побутувала серед політичних засланців у м.Мінусінську. У виконанні молодого дуету Вікторії Цюпак і Діани Юрейко цей твір звучав дуже проникливо. Справжньої естетичної вагомості надали програмі вокальні твори композитора “Стоїть явір над водою”, “Ні, мамо, не можна нелюба любити”, “Соловейко”, “Не тополю високую”. Особливо емоційним було звучання твору на слова Тараса Шевченка “Утоптала стежечку” у виконанні Тетяни Соколець. На концерті своє натхнення дарували студенти, лауреати всеукраїнських і міжнародних конкурсів В.Плужнікова, В.Цюпак, Т.Соколець, Т.Лисенко, І.Яремчук, Д.Юрейко, А.Сербіна, К.Грінчук. Голоси виконавців — сильні, яскраві, дзвеніли мов кришталево чистий струмок.

Віртуозний вокал та акторська майстерність виконавців справили велике враження на аудиторію. Розкішні ошатні сукні виконавців підкреслили свтяковість цєї події. Акомпанували вокалістам за роялем концертмейстери — заслужений працівник культури України Е.О.Широкова, викладач Ю.Л.Портний. Мистецька імпреза набула особливого масштабу завдячуючи матеріалам книжково-ілюстративної виставки “Співець української душі” та використаним у заході тематичним слайд-шоу. Ім'я і творчість В.Заремби залишили глибокий слід в історії музичної культури та й долі українського народу, який бере наснагу в пісні, у ній полишає думи й переживання свої. В цьому переконались запрошені - студенти музичного училища, учнівська молодь профтехосвіти, члени клубу “Бойова подруга”, працівники бібліотеки.

Завідуюча відділом мистецтв Н.М.Березюк

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона