Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 4
НайгіршеНайкраще 

"Історія Роксолани"

Історія Роксолани (Насті Лісовської) виписана не тільки визначними датами й подіями, а й зіткана із маленьких загадок та великих таємниць. Це одна з українок, яку примхи долі піднесли зі становища невільниці-рабині на найвищий щабель суспільної ієрархії – до султанші наймогутнішої на той час у світі Османської імперії.

Вітчизняна історіографічна традиція майже безапеляційно називає Роксолану Настею Лісовською, яка народилася близько 1505 р. у м. Рогатин на Галичині у сім’ї священика. 15-річною дівчиною Настю захопили в полон і продали до султанського гарему. Завдяки дивовижній красі, розуму та чудовому мелодійному голосу вона змогла підкорити собі серце султана Сулеймана I Кануні (Великого), прозваного Пишним або Законодавцем. Ця теорія ґрунтується ще й на імені під яким ця жінка стала відома, - Роксолана. Річ у тім, що роксоланами називалися давні кочові племена, які проживали на теренах в давні античні часи. Від них цю назву було перенесено на пізніших українців, а їхню країну інколи на середньовічних картах називали Роксоланією.

Образ Роксолани був оспіваний в українській літературі. Найбільш відомими із творів, присвячених цій видатній жінці, є роман Павла Загребельного «Роксолана», Осипа Назарука історична повість «Роксоляна», Сергія Плачинди і Юрія Колісниченка повість «Роксолана», Миколи Лазорського роман «Степова квітка».

Історичні джерела про Роксолану зібрав академік А. Кримський у книзі «Історія Туреччини» (К., 1924). 23, 24 квітня 2013 р. разом з учнями ліцею №17 м. Хмельницького в стінах обласної бібліотеки для юнацтва працівники відділу абонементу здійснили бібліомарафон по книгах вищезгаданих авторів. Заходи пройшли в атмосфері діалогу, дискусій, вікторин.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона