Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Всеукраїнська онлайн конференція до Дня українського політв’язня.

День українського політв'язня — відзначається в Україні щороку 12 січня на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання.Традиція відзначення дня політв'язня запроваджена з 1975 з пропозиції В'ячеслава Чорновола. Відповідно до постанови Верховної Ради України від 17.12.2021 № 1982-ІХ в Україні в цей день також відзначаються 50-ті роковини від початку «великого погрому» – операції КДБ «Блок» проти українських дисидентів (12.01.1972). Загалом у 1972 році в Україні було заарештовано близько 100 осіб, понад 80 із них було засуджено за антирадянську діяльність.

11 січня на базі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва відбулась Всеукраїнська онлайн конференція, ініціаторами якої є Національний військово-історичний музей України, ГО «Труханівська Січ»-«Коло.медіа». Це перший з заплановано циклу заходів по висвітленню традицій українського спротиву окупантам і боротьби за Незалежність.

Відкриваючи двогодинний онлайн-діалог колишній політв’язень радянського режиму, дисидент, відомий публіцист, почесний громадянин міста Хмельницький Кузьма Матвіюк, автор книги «І ми цей шлях пройшли, згадав про роки 50-річної давності та провів паралель з сьогоденням. Він підкреслив, що тоді радянській каральній машині не вдалося знищити Україну та українське, не вдасться ні сьогодні, ні завтра, ніколи! «Вони тоді хотіли своєю тоталітарною радянською машиною знищити, перемолоти, перетравити Україну. Ми боролися за свою землю, мову, культуру не одне століття, боролися у 70-ті, боремося нині й обов’язково переможемо ворога в російсько-українській війні», — сказав Кузьма Іванович. Син єдиного радянського генерала-дисидента, правозахисника Петра Григоренка Андрій вийшов на онлайн-зв’язок із США. Він нагадав учасникам Національної конференції, що його батько виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. Перебував у радянських тюрмах, таборах. 1977 року емігрував до США. Своїми спогадами про 16 років ув’язнення в радянських таборах поділився колишній дисидент Микола Андрійович Горбаль - український музикант, поет, політик, громадський діяч,член Української Гельсінкської групи з Києва. Письменниця Ірен Роздобудько – уродженка Донеччини, що проживає в Києві, говорила про важливість доносити молоді правдиву історію України та анонсувала вихід своєї книги про Олену Телігу. Георгій Самуїлович Духовичний - український архітектор, віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів України та один із засновників громадського руху "Культура проти вандалізму — «Україна-зона культурного лиха» 2007 р. ділився своїм досвідом спротиву тоталітарному режимові. Цікавими і пізнавальними були виступи й інших учасників зі Львова, Київського «Музею шістдесятництва», з Дружківського «Музею спротиву українського Донбасу», Харкова, Одеси, Дніпра, Чернігова, Тернополя. Усі вони були об’єднані пам’яттю про звитягу, самопожертву в ім’я національної ідеї, національного спротиву, жертовної боротьби українських політв’язнів у боротьбі за ідею, визнання, ідентичність на шляху до омріяної незалежності України.

Модераторами конференції в бібліотеці для юнацтва були молодший науковий співробітник філії «Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут» Національного військово-історичного музею України Олена Іванова та сотник Майдану Микола Бондар.

Сьогодні особливо важливо пам’ятати, знати, говорити та шанувати тих героїв, які ціною власного життя відроджували Україну та українське- це лейтмотив проведеної конференції до Дня українського політв’язня .

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона