Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 6
НайгіршеНайкраще 

"Самчиківські диво-квіти"
прикрасили Хмельницьку обласну бібліотеку для юнацтва

27 березня в художній галереї Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва відбулось відкриття виставки «Самчиківські диво-квіти” майстра народного розпису Віктора Раковського, майстра народної творчості Оксани Авдикович і студентів 3 курсу факультету початкової освіти та філології Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Благородну мету популяризації та відродження самчиківського народного декоративного розпису, що базується на традиціях народного мистецтва південно-східної Волині, вже традиційно підтримують працівники відділу мистецтв Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва. Це вже не перша зустріч митця Хмельниччини, Віктора Раковського та талановитої молоді в стінах бібліотеки.

Замайоріли, забуяли різнобарв'ям самчиківські квіти, створені талановитими руками і щедрою душею їх творців. Роботи передають колорит місцевого народного традиційного розпису. На виставці експонується розпис однієї школи, але двох поколінь митців. Окрасою виставки є неперевершені декоративні розписи та декоративні тарілі Віктора Раковського, вдало доповнюють експозицію виставки 50 студентських робіт та роботи майстра народної творчості Оксани Авдикович (м.Волочиськ). Кожен з молодих учасників виставки продемонстрував свій, ще невеликий, але вагомий для нього досвід і виявив певний рівень засвоєння прийомів самчиківського декоративного розпису. Красу і неперевершеність самчиківського розпису розкрили у своїх творах молоді художники. Під керівництвом талановитого майстра Віктора Раковського їм вдалося, успадковуючи найкращі традиції, збагачуючи новими елементами, створити свій неповторний розпис.

Своїм мистецтвом учасники довели, що кольором можна і запах квітки показати. За декілька годин до відкриття виставки її відвідувачі могли спостерігати за таїнством народження мистецького витвору - сонячний пензель майстра Віктора Раковського вправно виводив стилізовані автентичні елементи декоративного розпису (курячі лапки, крапки, цибульки, кривульки, вазони, бігунці), створюючи декоративну таріль. Майстер-клас з декоративного розпису тарілі, на якій ожив квітковий орнамент та розміщено герб міста Хмельницького, зацікавив як шанувальників цього виду мистецтва так і журналістів засобів масової інформації, які відгукнулися на запрошення. (До речі, Віктор Раковський отримав велике замовлення на виготовлення цілої серії цих виробів від Хмельницької міської Ради і першу розпочав оздоблювати в бібліотеці на відкритті виставки). На презентації виставки відвідувачі - студенти Хмельницького Національного університету, гуманітарно-педагогічної академії, змогли оцінити цей вид творчої діяльності людини та отримати цікаву інформацію від самих авторів робіт. Дізнались вони і про те, що серед митців, які майстерно розписали самчиківським орнаментом хмельницьку велетенську писанку, яку гідно представила наша область на Всеукраїнському Параді вишиванок в 2012 році, був Віктор Раковський. Відбувся цікавий творчий діалог молоді з Віктором Раковським.

Справді святковий настрій надовго залишився в душі кожного, хто побував в оточенні самчиківських мальовок. Привітати художників прийшли шанувальники мистецтва, молоді музиканти, співаки. Ця виставка спонукатиме молодь до творчості і матиме багато послідовників у розвитку традицій створення самчиківських диво-квітів. Унікальний самчиківський розпис, народжений на Хмельниччині, має майбутнє. У цьому можуть переконатися ті, хто завітає у мистецьку залу Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва на виставку «Самчиківські диво-квіти». Виставка діятиме з 27 березня по 20 квітня 2013 року

Завідуюча відділом мистецтв Н.Березюк

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона