Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 2
НайгіршеНайкраще 

Купальські мотиви

Мистецтво плести вінок — це давня традиція українського народу, це ціла наука, яку сьогодні майже забули. А раніше вона передавалася з покоління в покоління. Згідно народних традицій вінки плели тільки дівчата, дівчатка та жінки, щоб залучити в своє життя любов, здоров’я, добробут.

Гарною нагодою пізнати секрети плетення віночків та проявити свою майстерність стало свято Івана Купала. Святкове народознавчо-творче дійство «Купальські мотиви» заворожило в обласній бібліотеці для юнацтва його учасників – молодих людей з інвалідністю, якими опікується практикуючий психолог Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Захожа та школярів міста. На мальовничій галявині перед бібліотекою дівчата вчились плести вінки, адже Купальське дійство починалось саме з нього ще при сонці, щоб воно їх «поцілувало». За традицією кожна дівчина плела по два вінки: для себе та для судженого. В український віночок зазвичай вплітають дванадцять квіток, і кожна з них є оберегом. Для вінків брали різні квіткові збори: ромашку, волошки, червоний мак, чорнобривці, мальву, барвінок, калину, безсмертник, сокирки, любисток, м’яту, полин, колосся, лісові та садові квіти.

Працівники бібліотеки старанно готувалися до майстер-класу з плетення купальських віночків. Збираючи польові квіти та духмяні трави, вони за народними повір’ями цілували їх та шанобливо називали «Цар або цариця» аби вплітаючи їх у віночок, зберегти їх магічну силу. Запрошені на свято дізнались як і коли збирати квіти,в якій черговості їх вплітати та яке зілля з яким поєднувати, щоб залучити в життя те, чого бракує, як їх зберегти. Зважаючи на те, що кожна квітка щось символізує, дівчата обирали ромашку – символ здоров’я, добра і ніжності, волошку та мак – символи дівочої краси, листя папороті, що символізують чистоту людської душі. Учасникам майстер-класу порекомендували обов’язково вплітати у вінок стебла полину, щоб оберігав від злих сил. Дівчата залюбки сплітали віночки на щастя, на долю, на чорнії брови, а хлопці уважно спостерігали за цим дійством!

Квіточка – до квіточки – й яскраві авторські віночки - неповторний оберіг, символ кохання прикрасили дівочі голівки. До свята Івана Купала підготувались! І уже сьогодні ввечері, 6 липня, вони попливуть за течією по Південному Бугу назустріч коханню!

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона