Один день бібліотеки:
40 нових читачів
450 відвідувань
35 нових надходжень
1300 книговидач
Про бібліотеку | Інформаційні ресурси | Колегам-професіоналам | Нова книга | Віртуальна довідка
 
 Електронний каталог
 Зведений каталог БХО
 Екологічний форум
 Наші спонсори
 Мистецька скарбниця
 До ювілею Т.Г.Шевченка

 
 Новини
 Виставки
 Конкурси
 Наша фотогалерея
 Зворотній зв'язок

Розпорядок роботи:
   Бібліотека працює щодня, крім суботи з 9 до 19 години. Неділя з 10 години. Останній день місяця санітарний.




mod sb vertikal
Рейтинг Користувача: / 2
НайгіршеНайкраще 

Майстер-клас «Подільська забавка»

Народне мистецтво є неперевершеним педагогом, який, впливаючи на світ емоцій, розкриває народний характер та естетику, вчить мудрості, глибини почуттів.

Багато поколінь дітей виростали на іграшках-забавках. Майстер декоративно-прикладного мистецтва, член Спілки народних майстрів Хмельниччини, вчитель НВО №5 ім. С. Єфремова В. А. Журбіцький, не тільки не дає забавці зникнути, але й виготовляє з дерева традиційні форми подільських забавок та вигадує власні, активно її популяризуючи на майстер-класах. Нещодавно у відділі мистецтв обласної бібліотеки для юнацтва за його участю відбувся майстер-клас «Подільська забавка».

Володимир Анатолійович розкрив учасникам майстер-класу секрети традиційного подільського малярства та показав, як пензлем та пальчиками можна створювати дивовижні малюнки-розписи на іграшках-заготовках.

За зразок слугували предмети старовини — подільська народна забавка дерев'яний візок та авторські роботи Марії Заньковської датовані 20-30 рр. XX ст. - декоративні рамки, розписані в традиційних подільських кольорах, представлених етно - проектом «Голубе Поділля» на виставці-інсталяції.

Майстер-клас розпочався зі знайомства учнів з матеріалами дослідження, зібраними учасником етнографічно-статистичної експедиції “Западно - Руского края” Павлом Чубинським 1876 року. В. А. Журбіцький зазначив, що етнографічні розвідки П. Чубинського свідчать про те, що подільські майстрині малювали свої розписи пальцями і використовували в основному чотири кольори: червоний, жовтий, зелений, чорний. Малювали здебільшого на блакитному тлі. Кожне село мало свої звичаї, але основні елементи прослідковувались на всій території Поділля.

Спираючись на наукові дослідження, думку фахівців, педагог В. А. Журбіцький розробив і втілює у педагогічну практику методику творчого навчання подільському малярству.

Інтуїтивне малювання або розпис душею захопив учасників майстер-класу: малювали і пальцями, і пензликами на дерев'яних іграшках-заготовках, створюючи свій неповторний, авторський декоративний розпис у стилі традиційної подільської забавки. Допомагали дітям справитись з мистецьким завданням гуртківці дитячої Арт-студії «Диво» НВО №5 Ліка Кайдан та Дарія Шинкарук.

Учасники майстер-класу відчули радість творення, відкрили у собі новий талант. Своє щире захоплення цим мистецтвом та гарний настрій вони передали в авторських яскравих, різнобарвних і неповторних сучасних подільських забавках.

 

© 2024 Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва
тел. 65-85-16, 70-27-40,
e-mail: oub@ukr.net
Наша адреса: 29013,
м. Хмельницький, вул. Соборна,33
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона